Couples

April 6, 2010 at 11:57 PM | Posted in Uncategorized | 2 Comments

Cuplu – CÚPLU, cupluri, s.n. 1. Pereche formată din persoane (de sex opus). 2. (Fiz.) Sistem compus din două forţe antiparalele. – Din fr. couple. CÚPLU s. n. 1. pereche de două persoane de sex opus. ♢ lucruri de acelaşi fel considerate împreună. 2. sistem de două forţe egale şi de sensuri opuse. 3. piesă de construcţie plasată transversal în coca unei ambarcaţii sau a fuzelajului. (< fr. couple) CÚPLU s. 1. v. pereche. 2. (FIZ.) cuplu termoelectric = termocuplu. cúplu s. n. (sil. -plu), art. cúplul, pl. cúpluri CÚPLU ~ri n. 1) Reunire de două persoane de sex opus, aflate într-o anumită legătură; pereche. ~ de dansatori. 2) fiz. Sistem compus din două forţe egale şi de sens opus, care acţionează asupra aceluiaşi corp. /<fr. couple

1.  Indiferent de experientele personale, fiecare avem o conceptie legata de ideea de cuplu. Ne raportam la aceasta idee in relatiile noastre, fara sa constientizam ca fiecare are un unghi diferit. Lucruri pe care cineva le considera esentiale, altcineva le vede ca fiind lipsite de importanta. Pornesc de la ideea ca relatia de cuplu reprezinta zona de intersectie si fuziune a doua individualitati. Acolo sunt proiectate idei, emotii, sentimente, compatibilitati si completari. Fiecare pune in acea zona diverse elemente. In functie de calitatea si chiar cantitatea elementelor depuse relatia se poate hrani, creste si genereaza celor doi un comportament si niste trairi specifice in functie de  ceea ce au oferit relatiei, dar conteza si modul in care au facut asta si timpul alocat. In fuctie de relatia de cuplu in care se afla o persoana se comporta si actioneaza diferit. Se preiau adesea elemente de vocabular, gesturi, reactii si atitudini ce definesc individul, deci acea zona a relatiei se extinde si cuprinde si individualitatile. Din nefericire poate exista un moment in care unul sau chiar ambii membri ai cuplului sa nu se mai refere la ei insisi ca la persoane diferite, cu nevoi, ganduri, sentimente diferite, sa nu-si mai deosebeasca trebuintele personale, si o fac doar din perspectiva cuplului. Daca cineva incearca sa retraiasca experienta aceluiasi gen de cuplu, dar cu o alta persoana, sesizeaza rapid ca acest lucru este imposibil intrucat am spus ca este legat strict de individualitatile implicate. Multi au incercat aceleasi activitati, in acelasi context si au fost surprinsi sa descopere ca relatia este total diferita.

Un alt aspect interesant (dar pe care nu il voi aborda acum) in cuplu este legatura creata. Se intampla adesea ca indragostitii sa se sune in acelasi timp, sa se “simta” unul pe celalalt chiar si la distanta, sa se inteleaga din priviri.

Ca orice lucru pe lumea asta si relatia de cuplu are un inceput, dezvoltare si maturizarea reletiei si un sfarsit. Inceputul este caracterizat in principal de curiozitate, entuziasm, cantitate mare de timp si energie. Dezvoltarea si maturizarea depinde,cum spuneam, de calitatea, cantitatea si timpul investite, dar si de pastrarea elementelor de inceput. Finalul este precedat de constientizarea efectelor relatiei asupra propriei persoane si poate fi un proces brusc sau lent. Cel mai adesea se pare ca finalul unui cuplu(final propriu zis- fizic- sau doar la nivel emotional sau psihic) nu este natural, ci impus de introducerea in definitia cuplului(2)a altor persoane cu aceeasi intentie de cuplu. Se zice ca cei implicati vor sa iasa si cei din afara sa intre.

Exista mai multe carti bune pentru constientizarea propriului rol si asumarea elementele introduse in relatie,dar unele mi se par esentiale pentru intelegerea diferentelor : Men Are from Mars, Women Are from Venus sau varianta in limba romana  Barbatii sunt de pe Marte, Femeile de pe Venus scrisa de Dr. John Gray; De ce barbatii se uita la meci si femeile in oglinda de Barbara si Allan Pease – o lectura savuroasa si mai poti cauta si alte carti ale sotilor Pease.

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ceea ce spui tu este adevarat, dar se intampla si in relatia dintre membrii unei familii.
  Ceea ce este important, este acea legatura puternica sufleteasca ce te face sa-l simti pe celalalt ce gandeste, ce simte, din gesturi, priviri.
  Oricum trebuie multa dragoste ca doua persoane sau membrii aceleiasi familii sa reactioneze asa.
  Mie mi s-a intamplat de multe ori sa fiu sunata de mama mea cand ma pregateam sa o sun eu, ma privea si stia exact ce simtea, sau ce gandeam, spuneam amandoua acelasi lucru deodata. 😛

  CE FRUMOS ESTE SA IUBESTI SI SA FII IUBIT!

 2. salut…daca iti place sa scrii si vrei sa publici ceva articole pe site ul nostru contacteaza-ma.
  o zi buna.
  P.S. Felicitari pentru blog,imi place cum scrii.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: